Παλιό Ενετικό Λιμάνι

Παλιό Ενετικό Λιμάνι

Το ενετικό λιμάνι στα Χανιά με το φάρο του είναι σήμα κατατεθέν της πόλης.

Δύσκολα συναντά κανείς τοποθεσίες φορτισμένες σε τέτοιο βαθμό από ιστορικές μνήμες οι οποίες ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας με εξαιρετική μαεστρία μέσα από την αρχιτεκτονική των κτιρίων που περιβάλλουν το ενετικό λιμάνι και κουβαλούν μυρωδιές από περασμένες εποχές, συνεπαίρνοντας τον επισκέπτη σε ένα νοσταλγικό παιχνίδι αισθήσεων, αμάλγαμα Ανατολής και Δύσης. Παράλληλα τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ του σήμερα προσθέτουν στη γοητεία του λιμανιού τις απαραίτητες νότες ζωντάνιας και γνώριμης άνεσης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οπως κοιτάτε την θάλασσα, δεξιά (ανατολικά) από την Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται ο λόφος Καστέλι, η θέση που πρωτοκατοικήθηκε στα Χανιά τη νεολιθική εποχή και όπου αναπτύχθηκε η μινωική πόλη Κυδωνία.

Στα δεξιά σας επίσης υπάρχει το τούρκικο τζαμί και ακόμα πιο πέρα τα νεώρια, όπου επισκεύαζαν τα καράβια τους οι Ενετοί. Στα αριστερά σας βλέπετε το φρούριο του Φιρκά και δίπλα του το Ναυτικό Μουσείο Χανίων.

Στο ενετικό λιμάνι των Χανίων το καλοκαίρι θα απολαύσετε ένα ρομαντικό περίπατο, θα πιείτε τον καφέ σας ή θα παρετε πρωινό με θέα το φάρο, θα απολαύσετε το γεύμα σας σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια και ουζερί. Οταν πέσει το σκοτάδι η κίνηση συνεχίζεται αμείωτη και το φως του φάρου που αντανακλάται στα σκοτεινά νερά θα μαγέψει κάθε επισκέπτη. Είναι τέτοια η μαγεία του λιμανιού, που ακόμα και τα ενοχλητικά και επίμονα καλέσματα από τους κράχτες έξω από τις ταβέρνες, θα ξεχαστούν αμέσως μόλις τους αγνοήσετε και τους προσπεράσετε.

Το χειμώνα πολλά εστιατόρια κλείνουν για να προστατευτούν από τα κύματα που πλημμυρίζουν ανενόχλητα την προκυμαία απέναντι από την είσοδο του λιμανιού. Ωστόσο οι καφετέριες και τα εστιατόρια προς την πλευρά του τούρκικου τζαμιού δεν υποφέρουν από τα κύματα και παραμένουν ανοικτά όλο το χρόνο. Ακόμα και τις χειμωνιάτικες μέρες, όταν ο ήλιος λάμπει, εκατοντάδες είναι αυτοί που απολαμβάνουν την πιο ήρεμη όψη του ενετικού λιμανιού, τότε που οι ξένοι τουρίστες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Kronos Villas